Must read: De Nederlandse loopkevers

 *sorry, this one's in dutch*

Het publiek van mijn blog is hoofdzakelijk Belgisch en Nederlands. Daarom ter afwisseling eens een blogpost in het Nederlands.

Momenteel woon ik in Gent. In onze nieuwe bibliotheek zijn er uiteraard ook een aantal boeken te vinden over insecten. Spijtig genoeg zijn kevers sterk ondervertegenwoordigd in de collectie (en de dagvlinders zoals gewoonlijk oververtegenwoordigd). Wat er wel is te vinden binnen de categorie kevers, is volgend pareltje van een boek:




Het boek gaat over loopkevers (Carabidae). Loopkevers zijn carnivore kevers die , zoals de naam zegt, hun prooi vangen door ze op te jagen. Meestal behoren slakken en wormen tot de menu, maar in feite worden nagenoeg alle soorten ongewervelden wel eens gegeten. Ook aas en rottend fruit zijn voedselbronnen.Ook de larven zijn gedreven jagers, maar jagen eerder vanuit een hinderlaag.

De loopkevers zijn een van de best bestudeerde keverfamilies. Gezien ze eenvoudig te vangen zijn met vallen, kan hun voorkomen vrij nauwkeurig worden nagegaan. Verder zijn veel soorten loopkevers erg nichespecifiek. Het voorkomen van een bepaalde soort in een bepaald gebied vertelt dus veel over de soorten habitats en prooidieren die in het gebied voorkomen. De loopkevers zijn hierdoor een handige indicator voor de kwaliteit van een habitat. Ook deze eigenschap heeft er mee voor gezorgd dat loopkevers zo sterk zijn bestudeerd.

Het boek is samengesteld door Hans Turin. Hij is expert in Europese loopkevers en heeft er al verscheidene boeken en artikels over gepubliceerd. De ervaring van Turing merk je meteen op bij het lezen van het boek. Het boek volgt een strakke systematiek. De teksten zijn geschreven in voldoende detail, maar lezen toch erg vlot. Alle tekst wordt ondersteund door afbeeldingen, schetsen grafieken en kaarten van verspreidingsgebieden.
De verspreiding van soorten wordt steeds in detail besproken voor Nederland. De verspreiding van soorten in Europa komt ook vaak aan bod, maar is minder gedetailleerd.
Alle 380 soorten die in Nederland zijn waargenomen worden besproken in het boek. Dat neemt 600 pagina's in beslag, dus het is geen boek voor even tussendoor. Het lezen van het boek is een grote meerwaarde voor zij die regelmatig op zoek gaan naar insecten in het wild. De loopkevers zijn een familie die je met weinig moeite in nagenoeg alle habitats kan vinden. Door meer over de genera en soorten te weten maakt het elke wandeling weer dat beetje interessanter.


Een vrouwelijke loopkever legt eieren

Larven van verschillende carabidae genera


Het boek is werkelijk een meesterwerk. Ik raad het aan aan iedereen die zich wenst te verdiepen in de biodiversiteit, verspreiding en levensgewoonten van deze jagers. Zoek zeker eens in je lokale bibliotheek of universiteit. Aankopen is duur en raad ik alleen aan aan zij die intensief met Carabidae bezig zijn.

Het ISBN van het boek:  9789050111362

Tot de volgende!

Comments

Popular Posts